TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Metodyka wybranych pomiarów w inżynierii rolniczej i agrofizyce autor: Kaleta Agnieszka red.
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
  • 0,00 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,50 zł
  • Od 12,50 zł
  • Od 11,00 zł
  • Od 15,50 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,90 zł
  • Od 11,00 zł
  • 0,00 zł
  • Od 6,90
  • Od 9,90

Metodyka wybranych pomiarów w inżynierii rolniczej i agrofizyce

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 978-83-7583-483-3
Format: 17x24cm
Liczba stron: 266
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
45,00 zł 41,40 zł

W podręczniku omówiono metody pomiarowe wybranych wielkości nieelektrycznych (pomiar temperatury, ciśnienia, przepływu, masy, wilgotności względnej powietrza wilgotnego, czasu) oraz stosowane do tych pomiarów przyrządy pomiarowe. Na potrzeby niniejszego podręcznika zaproponowano schemat przyrządu pomiarowego, który składa się z następujących bloków: czujnika (ang. sensor), układów przetwarzania informacji (sygnałów) z czujnika oraz układów interfejsu i wskaźników.

Omówiono również czujniki chemiczne i bioczujniki, gdyż dynamiczny rozwój systemów pomiarowych i szerokie wprowadzanie zautomatyzowanych procedur pomiarowych, częsta konieczność pracy w trybie on-line, stworzyło zapotrzebowanie na zminiaturyzowane czujniki wielu wielkości chemicznych i biologicznych.

W inżynierii rolniczej i agrofizyce pomiary wymiany ciepła występują bardzo często, stąd konieczność wyznaczania związanych z tymi procesami parametrów (ciepło właściwe, współczynnik przewodzenia ciepła, współczynnik dyfuzji cieplnej, współczynnik wnikania ciepła), których metodykę wyznaczania omówiono w podręczniku. Omówiono również zastosowanie kalorymetrii w analizie żywności. Wartość energetyczna produktów spożywczych jest bowiem istotnym elementem jej wartości odżywczej, a różnicowa kalorymetria skaningowa pozwala na optymalizację warunków przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych.

W podręczniku przedstawiono nowoczesne techniki badania różnych właściwości materiałów biologicznych, a mianowicie: zastosowanie metod instrumentalnych w analizie chemicznej, wybrane metody instrumentalne pomiaru barwy, wybrane zagadnienia mikroskopii świetlnej i zastosowanie ultradźwięków do badania właściwości materiałów biologicznych. Opisano również metodykę bardzo często stosowanych w inżynierii rolniczej i agrofizyce pomiarów: współczynnika lepkości dynamicznej cieczy, gęstości, współczynnika wypływu otworu w dnie zbiornika, wilgotności produktów biologicznych, objętości produktów biologicznych podczas ich suszenia i rehydratacji oraz zagadnienia doboru masy próbki przy pomiarze zawartości wody w ciele stałym.

Podstawowym problemem związanym z mierzeniem jest fakt, że każdy wynik pomiaru jest obarczony błędem i jest tylko lepszym lub gorszym przybliżeniem wartości prawdziwej mierzonej wielkości. Dlatego też w podręczniku nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego błędom i niepewności pomiaru. Przedstawiono również zasady oraz istotę walidacji skomputeryzowanych systemów pomiarowych. Omówiono m.in. jeden z elementów walidacji jakim jest potwierdzenie właściwości metrologicznych przyrządów pomiarowych, co przedstawiono na przykładzie akredytowanego laboratorium wzorcującego.

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa P.H. Kowalska akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier