TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Ogólna technologia żywności autor: Dłużewska Elżbieta, Leszczyński Krzysztof red.
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
  • 0,00 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,50 zł
  • Od 12,50 zł
  • Od 11,00 zł
  • Od 15,50 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,90 zł
  • Od 11,00 zł
  • 0,00 zł
  • Od 6,90
  • Od 9,90

Ogólna technologia żywności

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 978-83-7583-480-2
Format: 17x24cm
Liczba stron: 179
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
38,60 zł 35,50 zł

Ogólna technologia żywności jest przedmiotem kierunkowym dla studentów Wydziału Nauk o Żywności realizujących program studiów na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo. Jest to przedmiot, który opisuje, charakteryzuje i kwantyfikuje zjawiska zachodzące podczas procesów jednostkowych pozyskiwania, przechowywania, przetwórstwa i dystrybucji produktów żywnościowych. Poszczególne procesy jednostkowe mogą być realizowane w różnych technologiach branżowych, na przykład może być realizowane rozdrabnianie zbóż, ale także i mięsa.
Procesy jednostkowe opisane w tej publikacji, pomimo że realizowane są w odniesieniu do różnych surowców i produktów, charakteryzują się niezmiennym mechanizmem. Zrozumienie istoty tych mechanizmów umożliwi studentom i przyszłym absolwentom sterowanie tymi procesami, jak również wprowadzenie ich do nowych, innowacyjnych rozwiązań technologicznych. W publikacji podjęto próbę uniwersalizacji opisu procesów jednostkowych tak, aby możliwe było po niewielkich modyfikacjach zastosowanie ich w różnych branżach przemysłu spożywczego. Intencją autorów jest również przedstawienie złożoności procesów prowadzonych w przemyśle spożywczym, co jest w dużej mierze związane ze złożonością materiału biologicznego stanowiącego surowce i produkty żywnościowe.
Ideą przewodnią tej publikacji jest możliwość zapewnienia studentom posiadania kompetencji, umiejętności i wiedzy w zakresie organizacji i realizacji omawianych procesów, a także kontroli prawidłowego przebiegu tych procesów.
Wprowadzenie
Spis treści
1. Czyszczenie i sortowanie surowców Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak
2. Rozdrabnianie Grażyna Cacak-Pietrzak, Alicja Ceglińska
3. Zamrażanie Andrzej Jarczyk, Stanisław Kalisz
4. Obróbka termiczna surowców Marta Mitek, Joanna Niewczas
5. Pasteryzacja Marta Mitek, Małgorzata Ziarno, Katarzyna Kycia, Krystian Marszałek
6. Sterylizacja termiczna Lech Adamczak, Aneta Cegiełka
7. Filtracja Andrzej Jarczyk, Andrzej Gasik
8. Ekstrakcja Małgorzata Wroniak, Krzysztof Krygier
9. Tłoczenie Małgorzata Wroniak
10. Suszenie rozpyłowe Elżbieta Dłużewska, Krzysztof Leszczyński
11. Procesy membranowe Elżbieta Dłużewska, Krzysztof Leszczyński
12. Procesy fermentacyjne Iwona Ścibisz
13. Hydroliza enzymatyczna Aneta Cegiełka, Tomasz Florowski
14. Wirowanie i homogenizacja Antoni Pluta, Anna Berthold-Pluta
15. Koagulacja i żelowanie Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Anna Florowska

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa P.H. Kowalska akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier