TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Chów i hodowla trzody chlewnej autor: Batorska Martyna, Więcek Justyna
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
  • 0,00 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,50 zł
  • Od 12,50 zł
  • Od 11,00 zł
  • Od 15,50 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,90 zł
  • Od 11,00 zł
  • 0,00 zł
  • Od 6,90
  • Od 9,90

Chów i hodowla trzody chlewnej

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 978-83-7583-637-0
Format: 17x24cm
Liczba stron: 122
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2015 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
30,00 zł 27,60 zł

Spis treści
1. Typy użytkowe i rasy trzody chlewnej (A. Rekiel) ...................... 7
1.1. Typy użytkowe...................................................................... 7
1.2. Pochodzenie świń domowych .............................................. 8
1.3. Rasy świń........................................................................... 9
1.3.1. Rasy zagraniczne............................................................ 9
1.3.2. Rasy i linie ojcowskie ........................................................ 11
1.3.3. Rasy mateczne............................................................... 12
1.3.4. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich...................... 14
1.4. Świnie hybrydowe ........................................................... 16
2. Ocena użytkowości rozpłodowej loch (A. Rekiel)........................... 17
3. Ocena wartości rzeźnej (/. Więcek) .........................................24
3.1. Wydajność rzeźna i jej ocena..............................................24
3.2. Budowa tuszy, cele i metody oceny........................................25
3.2.1. Ocena wartości rzeźnej na cele hodowlano-selekcyjne
i naukowo-badawcze.............................................................................26
3.2.2. Zasady skupu i oceny przemysłowo-handlowej trzody chlewnej
w Polsce................................................................................................. 29
4. Wyniki reprodukcji, wartość tuczna i rzeźna a ekonomiczna efektywność produkcji (A. Rekiel, M. Balcerak) ...............................................32
4.1. Wprowadzenie ......................................................................32
4.2. Wpływ wyników rozrodu na efektywność chowu loch i prosiąt............33
4.3. Wpływ wyników produkcyjnych tuczników na ekonomiczną
efektywność tuczu.......................................................................38
5. Utrzymanie trzody chlewnej (M. Batorskd) ..................................41
5.1. Wprowadzenie......................................................................41
5.2. Wiadomości ogólne w zakresie organizacji pomieszczeń
i utrzymania świń.....................................................................41
5.3. Wymagania szczegółowe dla grup technologicznych trzody chlewnej............43
6. Organizacja dnia pracy na fermie o cyklu zamkniętym (J. Więcek).......48
6.1. Wprowadzenie ..................................................................48
6.2. Sektor rozrodu .......................................................................48
6.3. Sektor tuczu.......................................................................49
7. Żywienie wybranych grup produkcyjnych świń, optymalizacja żywienia
(A. Rekiel) ................................................................................52
7.1. Żywienie loch ......................................................................52
7.1.1. Charakterystyka żywienia loch w cyklu produkcyjnym................. 52
7.1.2. Dobór pasz dla loch..........................................................55
7.2. Żywienie tuczników z zastosowaniem różnych pasz ............... 56
7.3. Optymalizacja żywienia świń................................................ 57
8. Planowanie produkcji na fermie trzody chlewnej
(/. Więcek,M. Balcerak) ........................................................... 63
8.1. Organizacja stada trzody chlewnej - obrót stada .....................63
8.2. Plany pomieszczeniowy i paszowy ........................................ 69
9. Ocena przyżyciowa świń (A. Rekiel)...................................... 72
9.1. Wprowadzenie .................................................................. 72
9.2. Ocena tempa wzrostu świń.................................................... 73
9.3. Określenie procentowej zawartości mięsa w tuszy ....................... 74
9.4. Test oceny przyżyciowej wewnątrzfermowej knurków i loszek ....... 76
9.5. Ocena pokroju....................................................................... 77
10. Przebieg selekcji w stadzie (M Batorskd) ............................ 80
10.1. Wprowadzenie.............................................................. 80
10.2. Schemat selekcji knurków remontowych............................... 80
10.3. Schemat selekcji loszek remontowych................................ 84
10.4. Metoda BLUP.............................................................. 84
11. Krzyżowanie towarowe świń (M. Batorskd)................................. 88
11.1. Wprowadzenie .................................................................... 88
11.2. Wartość genetyczna użytych w krzyżowaniu ras....................... 89
11.3. Oczekiwane efekty heterozji.................................................. 90
11.4. Oczekiwana efektywność różnych wariantów krzyżowania....... 91
12. Dokumentacja hodowlana (M. Batorskd).................................. 94
12.1. Wprowadzenie .......................................................... 94
12.2. Model strukturalny hodowli i zasady prowadzenia pracy hodowlanej ... 94
12.3. Zasady znakowania i nazewnictwa..................................... 95
12.4. Zasady wpisu do ksiąg i ich prowadzenie .......................... 97
12.5. Rodzaje dokumentów .......................................................... 99
12.6. Kontrola pochodzenia - badanie grup krwi................................ 112
13. Urządzenia ultradźwiękowe w produkcji trzody chlewnej (A. Rekiel) ...114
13.1. Wczesne diagnozowanie ciąży u loch ................................ 114
13.2. Przyżyciowa ocena zawartości mięsa w tuszy ...................... 115
13.3. Urządzenia do poubojowej oceny mięsności.......................... 116
14. Przetwarzanie informacji w hodowli świń (/. Więcek) .............. 118
14.1. Wprowadzenie ................................................................ 118
14.2. Obsługa fermy ................................................................. 119
14.3. Dobór par do kojarzeń oraz kontrola inbredu........................121
Piśmiennictwo .. ..122

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa P.H. Kowalska akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier